Gülesevdam
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dua ne demektir?

Aşağa gitmek

Dua ne demektir? Empty Dua ne demektir?

Mesaj tarafından gülesevdam Perş. 09 Tem. 2009, 08:04

Dua ne demektir?

Dua kelime olarak çağırmak, davet etmek, dilemek, istemek gibi anlamlara gelir. Terim olarak dua, yaratılmış insanın bütün benliği ile Yüce ALLAH’a yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması demektir.
Niçin dua ederiz?

İnsan, bağlanma ve sığınma eğilimi olan bir varlıktır. Bu eğilim emniyet, güven, dayanma, korunma, sığınma gibi insanın temel ihtiyaçları arasında yer alır. İnsan akıllı ve güçlü bir varlıktır. Ancak bazı durumlarda çaresiz kalır. Kendisindeki güçsüzlük ve çaresizlik nedeniyle kendinden güçlü bir varlığa sığınır. Ondan yardım ister. Bunlar bazen aile büyükleri, bazen de bir arkadaşı olabilir. Ancak bazı durumlar vardır ki, onların da elinden bir şey gelmez. Çünkü onların da güçleri sınırlıdır. İşte bu durumlarda sonsuz güç sahibi ALLAH’a yönelir ve ondan yardım ister. Dileklerini ona dua yoluyla aracısız olarak iletir. Bunlar çaresizliğin yanında bazen bir teşekkür, bazen bir sevinç, bazen de içten bir memnuniyeti ifade eden cümleler olabilir.


DUA İBADETİN ÖZÜDÜR (Hadis_i Şerif Tirmizi Da’avat 1)

Dua; Kulun bütün varlığıyla Yüce Rabb’ine yönelerek O’ndan istediğini ,dileğini ve halini arzıdırAllah’la baş başa kaldığı hayatının en önemli anıdır

Samimiyetle ve aczinin bilincinde olarak sevgi,ihlas,tüm benliğiyle ihtiyaç ve sıkıntılarının giderileceği tek Yüce Makam’a ısrarla yapılan dua mutlaka karşılık görecektirAllah’ın sonsuz güç ve kudreti sayısız nimetleri karşısında kendi hiçliğini acizliğini hatırlayıp, minnet duygusu ve huşu ile gönülden yalvarma ve duasının kesinlikle kabul edileceği inancıyla yapılan duaya ilişkin aşağıdaki hadiste buyuruluyorki;

“Ya olduğu gibi kabul edilir , ya ahirette dua yapanın oradaki derecesini yükseltir ,yada duada istenen iyilik kadar günahları silinir”(Ahmet b Hanbel, Müsned lll-18)

Dua sadece darlık ve sıkıntı anında değil ; bollukta-darlıkta, sıkıntıda ve rahatlıkta her zaman yapılmalıdır

“Bana dua edin,duanıza karşılık vereyim”(Mü’min-60)
“Beni zikredin ki (anın), bende sizi zikrediyim (anayım) (Bakara-152)

Dua ederken hiçbir aracıya gerek yoktur,Kul doğrudan doğruya meşru isteklerini Cenab-ı Hakk’a samimiyet ve ihlasla arz edebilir Dua ,gizlice veya alçak sesle yapılmalıdırBağıra bağıra gösterişe kaçan tavırla dua yapmaktan kaçınmalıdır Hadis-i şerifte Peygamberimiz (sav) buyuruyorlar ki ; “Sizler sağır ve uzaktaki birine değil her şeyi duyan, gören Allah’a dua ediyorsunuz(Buhari Da’vaat 50,Tirmizi Da’vaat 58)
Dua ederken işlenen günahlardan derin bir pişmanlık duygusu içinde bulunulmalı, günahlardan temelli kurtulma ve tekrar dönmeme azmi, kararı taşınmalıdır

Duaya Allah’ın adını anarak O’na hamd ederek ,Peygamber efendimize salatü selam getirerek başlanmalıdır

“Kullarım sana beni sorduğu zaman onlara ilet ki şüphesiz ben çok yakınımBana dua edince ,dua edenin duasına icabet ederim O halde onlarda benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinlerki dosdoğru yolu bulmuş olsunlar”(Bakara 186)
gülesevdam
gülesevdam
Admin

Mesaj Sayısı : 189
Kayıt tarihi : 06/10/06

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz